In Memoriam Dirk Kaptein

Op 30 oktober jl. is Dick Kaptein op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Deventer overleden. Hij was vanaf de oprichting lid van Toerclub Pijnacker en iedereen kende hem als Dirk. Toen hij vanwege gezondheidsredenen niet meer rijden kon, werd hij donateur. Tot voor twee jaar woonde Dirk in Delft.

Hij reed heel veel bij de toerclub, samen met zijn broer Ben al dan niet in een groep. Hij kon goed uit de voeten. Een uitstekend temporijder, een sterke vent en een echte liefhebber, ook van mooi en verzorgd materiaal.

Samen met Ben reed hij Klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race, diverse keren Den Helder-Pijnacker en voorts alle grote afstanden van onze vereniging, onder andere naar Zeeland en de Kastelentocht. En niet te vergeten de Tour de Force Barneveld, waarin hij een aantal keren reed met een groep, die bestond uit zijn broer Ben Kaptein, Jan van der Kooij, Jan van Baarle Pijnacker en diens broers Ton en Wim. Laatst genoemden waren leden van het eerste uur.

Je kunt wel zeggen dat Dirk elke week aanwezig was. Tijdens een rit kwam een groep met Dirk vanaf Vinkeveen en regende het zo ongenadig hard en lang dat men in Nieuwkoop bij een cafe afstapte, niet ging zitten maar de activiteit voorzette met biljarten onder de noemer ’10 over rood’. Wie verloor, moest de koffie betalen, maar Dirk zat bij de beste drie. In zijn woning aan de Koningin Emmalaan in Delft hing jarenlang, ook toen hij niet meer reed, een prikbord waarop stickers en krantenknipsels van Toerclub Pijnacker. Zijn hart bleef bij de club.

Hij reed niet alleen veel, hij verzorgde ook zijn Rietje die vijf jaar lang in de Bieslandhof verpleegd werd. De laatste drie jaar reed Dirk Kaptein niet meer, omdat hij aan Alzheimer en Parkinson leed. Dat was twee jaar geleden de reden dat hij  naar Deventer verhuisde om dichter bij zijn dochters te wonen. Hij verbleef daar in hun omgeving in een verzorgingshuis. De oudere leden zullen hem ongetwijfeld herinneren. Dat hij moge rusten in vrede.

Jan van der Kooij en Harrie Meesters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *