Bonificatie

Afgelopen zondag met het Rondje Oud-Beijerland en Rijnsburg heeft schrijver iets meegemaakt dat had hij nog nooit beleefd. Het compacte Peloton van de blauw-gele rijders kreeg unaniem met permissie gesproken bonificatie. Dat heeft scribent in zijn leven nog niet meegemaakt, ook nooit verdiend trouwens, ook niet in de tijd dat hij nog koerste.

Omdat het Vaderdag was en men de bedoeling had om zowel op moeder- als vaderdag, tweede paas- en tweede pinksterdag kortere afstanden te rijden, deelde onze voorzitter luid en duidelijk mede dat men een kortere afstand rijden mocht. Dat was, mede gelet op de aankomende temperatuur, een goede beslissing en ook niet tegen dovemansoren gezegd.  Met m’n vaste maat besloten wij Rondje Rhoon te rijden richting Beneluxtunnel en via de Van Brienenoordbrug terug. In Rhoon was de koffiestop van de wat grotere rit naar Oud-Beijerland dus dat kwam goed uit; het mes sneed aan twee kanten.

Wij reden met een groepje van vijf op weg. Een van hen schroefde het tempo flink op maar mijn maat remde wat af. Later kwam dat goed van pas: wat je het eerste uur spaart, pluk je in het laatste uur dubbel de vruchten van. Na de Beneluxtunnel nam de betreffende man het tempo in handen, ging aan kop rijden en hield de groep bij elkaar. Ook hij wil gaarne een 3. op het metertje zien en dat ging als de brandweer. Gezien de temperatuur werd er flink gedronken onderweg en na Rhoon ging het gevat naar de golfbaan waar een prima koffiestop is.

Na de koffie kwamen wij de snelste groep die wel via Oud-Beijerland gereden hadden tegen in de bosstrook langs de Oude Maas. En aan de andere kant van de oever ligt voor schrijver Het Beloofde Land, de Hoeksche Waard.

Deze groep vroeg zich wellicht af waar wij zo snel vandaan kwamen, maar beste rijders en rijdsters, dat kwam door de bonificatie. Hoe langer onderweg, hoe drukker het werd. Uiteindelijk zijn wij langs de Oude Maas tot bijna aan Zwijndrecht gereden, zeg maar tot Rijsoord-Ridderkerk en langs de A16 terug. Het zwaarste deel tussen Berkel en Pijnacker viel reuze mee. Met zwaarste deel doelt schrijver op het vele fietsverkeer en de rotondes die men tegenkomt waardoor er heel attent moet gereden worden. Kwam met 110 km thuis en een ieder van ons vijven hield een goed gevoel aan de rit over. Daarna kon men naar hartelust Vaderdag vieren. Voor degenen die niet weten wat bonificatie eigenlijk is: het aftrekken van tijd in een wielerronde voor de snelste renners. Dat schrijver niet meer tot deze groep hoort, mag de pet niet kreuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *